Hoi! Mijn naam is Fieneke Jochemsen en ik werk als taaladviseur bij Onze Taal. Bij de Taaladviesdienst krijgen we heel vaak vragen over het los of aan elkaar schrijven van woorden.
Is het nou basisschool leraar of basisschoolleraar? En is videocall nou één woord, of twee? Of is het één woord met een streepje ertussen? En een bedrijfsnaam zoals Instagram, wat moet je daar mee? Kan je daar wel een ander woord aan plakken?
En wat te doen als het nog ingewikkelder wordt, met afkortingen of cijfers? Of als het om andere redenen een moeilijk leesbaar woord is? Hoe lang kan een woord eigenlijk worden? Dit is wel heel lang, er moet vast een spatie tussen, of twee. Of misschien toch een streepje? Of meerdere? Waah!
Die twijfel herken je vast wel van als je een belangrijke tekst aan het typen bent. Soms vertrouw je maar blind op je autocorrectie. Dan zet je tekstverwerker er een rood kringeltje onder: dat woord kent-ie niet. Een spatie ertussen dan maar, denk je misschien. Maar helaas, de autocorrectie heeft vaak ongelijk. Zo’n programma weet alleen hoe het moet bij veelvoorkomende woorden.
In een appje aan je buurvrouw maakt het misschien niet zo veel uit, die ene spatie te veel, maar soms – bijvoorbeeld op je werk – wil je zo foutloos mogelijk schrijven. En soms kan een onterechte spatie voor een héél andere betekenis zorgen. Dat wil je natuurlijk niet!
Wil jij zelfverzekerder worden in het schrijven van zulke woorden? Wil je minder tijd kwijt zijn aan het opzoeken van de spelling van een woord, zodat je je kunt focussen op de inhoud? Dan is deze training iets voor jou.
Ik neem je mee in de basisregels rond het aan elkaar schrijven van woorden en het gebruik van streepjes. Met video’s en animaties leg ik je stap voor stap uit hoe het zit. Ik geef je veel voorbeelden en geef je natuurlijk de mogelijkheid om te oefenen, zodat je het uiteindelijk zélf kunt.
Voor wie echt nieuwsgierig is, heb ik verdiepende video’s met extra achtergrondinformatie. En aan het einde krijg je nog een handig geheugensteuntje en wat tips mee voor het opzoeken van twijfelgevallen.
Laten we beginnen!
Wat ga je leren?
In deze training leer je de basisregels voor het aan elkaar schrijven van woorden. Wanneer moeten ze aan elkaar vast? Wanneer komt er een streepje? En wanneer hoort er een spatie tussen?
We gaan de meestvoorkomende combinaties behandelen. Ook woorden met hoofdletters, Engelse begrippen, afkortingen en cijfers komen aan bod. Na het afronden van deze training schrijf jij ze foutloos!
Opbouw van de training
Inleiding: Hier ben je nu! Na wat praktische informatie gaan we eens kijken wat je al weet, voordat we beginnen.
Les 1: Je leert wat een samenstelling is en dat je samenstellingen altijd aan elkaar moet schrijven in het Nederlands.
Les 2: Je leert wat je moet doen met woorden uit andere talen, zoals het Engels.
Les 3: Je leert wat je moet doen met woorden die met een hoofdletter beginnen, zoals Hollywood of Mozart.
Les 4: Je leert wanneer je een streepje voor de duidelijkheid in een woord kunt zetten.
Les 5: Je leert wat klinkerbotsing is en dat een streepje dan verplicht is.
Les 6: Je leert hoe je omgaat met samenstellingen waar een afkorting, cijfer of symbool in staat.
Samenvatting: Tot slot krijg je een samenvatting van alles wat je geleerd hebt, samen met wat laatste tips om de juiste spelling van twijfelgevallen te achterhalen.
Daarna is het tijd voor een toets.
Voor je begint
Hoelang duurt het? – De training duurt zo’n 30 tot 45 minuten en is opgeknipt in lessen van ongeveer 5 minuten. Je kunt de training op elk moment onderbreken en terugkomen wanneer je maar wilt: je voortgang wordt opgeslagen.
Vragen tussendoor – Af en toe krijg je vragen voorgelegd die bedoeld zijn om je aan het denken te zetten. Maak je dus geen zorgen als je het antwoord niet (direct) weet. En na een video of tekstje met uitleg volgen wat oefenvragen waarop je de uitleg kunt toepassen. Na elke vraag kun je op ‘Controleer antwoord’ klikken om te kijken of je het goed had. Als je op ‘Uitleg’ klikt, krijg je een toelichting op het goede antwoord te zien. Je antwoorden op de vragen worden niet opgeslagen en met niemand gedeeld.
Toetsing – We sluiten de training af met een toets, zodat je aan het eind kunt testen of je alles begrepen hebt.
Laten we beginnen!
Eens kijken wat je al weet
Eens kijken of je de juiste spelling van een paar lastige gevallen al weet. Hoe denk je dat je deze woorden schrijft?
Hoe schrijf je graaf + machine + bestuurders + diploma?
Hoe schrijf je consultancy + opdracht?
Er zijn meerdere antwoorden goed.
Hoe schrijf je koffie + uurtje?
Hoe schrijf je 65 + plusser?
Heb je deze vragen goed beantwoord? Dat is mooi! Ook als je je keuzes nog niet zo goed kunt onderbouwen. Bij veel taalkwesties is je intuïtie namelijk meestal een goede raadgever. In deze training ga je die intuïtie een goede basis geven, zodat je zeker weet dat je de goede keuze maakt.
Vond je deze vragen moeilijk? Niets aan de hand! Na deze training weet je hoe je dit soort woorden moet schrijven: los, vast of met een streepje ertussen.
Je kunt naar de volgende les door onderin op ‘Markeer als afgerond’ te klikken en vervolgens op ‘Volgende’, of via het menu aan de linkerkant.
Zie je geen knop of menu? Dan heb je de training nog niet aangeschaft. Maak een account aan en koop de training om door te gaan naar de volgende les.